Полша ще построи ограда от бодлива тел на границата си с

...
Полша ще построи ограда от бодлива тел на границата си с
Коментари Харесай

Полша бърза да строи ограда по границата с Калининград

Полша ще построи ограда от бодлива тел на границата си с съветския ексклав Калининград. Това разгласи на конференция министърът на защитата на страната Мариуш Блашчак, представен от " Ройтерс ".

Решението идва на фона на възходящите опасения, че ексклавът може да се трансформира в канал за незаконна миграция.

Министърът разясни, че построяването на временната ограда с височина 2,5 метра ще стартира неотложно.

Полша упреква Русия и нейния съдружник Беларус, че употребяват мигрантите като част от " хибридна война " за дестабилизиране на Европа. С възходящото напрежение заради войната в Украйна Варшава се притеснява от повторение на рецесията от 2021 година, при която хиляди африканци и мигранти от Средния изток се пробваха да прекосят границата с Беларус.

Тогава Минск отхвърли да е основал обстановката, превозвайки до границата мигрантите, искащи да влязат в Европейския съюз, и вместо това упрекна Варшава и Брюксел за филантропичната рецесия, довела до гибелта на няколко мигранти в горите по границата.

По данни на полската гранична охрана през сегашния месец не е имало нелегално прекосяване на мигранти от Калининград в Полша и обстановката на полско-руската граница е постоянна и спокойна.

" Ние сме там освен в мирни времена. Подготвени сме за разнообразни спешни обстановки и след случилото се на полско-беларуската граница сме още по-подготвени и за най-мрачните сюжети ", акцентира Анна Михалска от граничната работа.

Блашчак изясни, че оградата с Калининград ще бъде сходна на тази, която Полша издигна по границата с Беларус през 2021 година

Руски медии оповестиха, че Калининград е отворил небето си за полети от Близкия изток и Азия в опит да притегли повече самолетни компании и туристи.

Ексклавът, където Русия има доста военно наличие, се намира на брега на Балтийско море сред Полша и Литва и е обособен от Беларус посредством граничен кулоар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР